Menu
Lunch
Lunch
Diner
Diner
Wijnkaart
Wijnkaart
Reserveren
Reserveren

Wijn en spijsavond 28 september - Een terugblik

Het draaiboek van Sjaak

Madeira, koken? Glaasje madeira my dear, nee kwaliteit en grootste wijnen van de wereld.

Waar ligt het eiland
Waar gaan we het over hebben.
- Historie
- Wijnbouw
- Vinificatie
- Versterking en houtopvoeding
- Producenten en tafelwijnen
- Toekomst

Hoe wordt het gemaakt in een vogelvlucht
Rainwater
Medium Dry
Tinta Negra
Cocktails steeds populairder.


n.v. Blandy’s Madeira Sercial 10 Years old
Historie en ligging
Atlantische oceaan
Subtropisch
600 km voor de kust van marocco
Portugal
Klein 57 breed en 23 kilometer hoog
1419 ontdekt
Toen men aankwam alleen hout vandaar de naam
Veel terrassen en levadas.
Suikerriet was de start

Eigenlijk gewoon een uitgebarste vulkaan en een groot rotsblok in zee. Extreem hoge zuren.
Zoals u ziet vanavond meerdere druivenrassen. De belangrijkste voor meer dan 80% is Tinta Negra, dat is een blauw druivenras.
Rainwater en Duke, steeds beter maar ook kookdoeleinden.
Dan deze Sercial de droogste ,dan Verdelho, half, Bual, en Malmsey en heel zeldzaam en kostbaar is de Terrantez. Dit zijn allemaal witte druivenrassen.
Sercial goede combi bij: amandelen, aperitief, jonge geitenkaas, sushi, uigerechten

n.v. Blandy’s Madeira Verdelho 10 Years old
Wijnbouw
In ons glas nu de Verdelho, halfzoet.
Wijnbouw is niet altijd even eenvoudig geweest.
In de 15e eeuw was er al veel export, in de 16e eeuw werd Funchal de hoofdstad, sugarcan dood door Brazilie. De vraag is of de wijnen droog of zoet waren. In ieder geval niet versterkt.
In de 17e eeuw veel britse handelaren.
Vinho da Roeda verhitting.
Waren zeer gezocht!
18e eeuw markten waren Indie en Amerika en Engeland.
Estufagem werd uitgevonden.
En versterken van de wijnen.
19e eeuw export had het zwaar onder oorlogen in de wereld
Opening van het Suez Kanaal
Phyloxera
20e eeuw twee wereldoorlogen, drooglegging in Amerika, stabieler toen weer beter.
Hotels in wijngaarden.
21e eeuw kwaliteit en samenwerking.
1600 boeren / 0.3 hectare.8 producenten
Verdelho: hazelnoten, notenkaas, gerookte zalm, olijven, cremesoup, curry dishes, kip en gerookte ham.


n.v. Blandy’s Madeira Duke of Clarence
Vinificatie versterking en opvoeding
Competitie met bananen.
Zwaar werk niets vlak.
Wijngaard naar vrachtwagen, dan naar centraal punt dan naar winery.
Normale wijn en dan versterken.
En dan aging.
Heel bijzonder. Estufagem en Canteiro.
45 tot 50 graden
3 maanden minimaal.
Pas verkopen na 31 oktober van het tweede jaar na de oogst.
Canteiro type hout en hitte op de zolders.
Giga veel want voorraden minimaal aanhouden.
Nu Duke verzopen is rich Tinta Negra.
Lekker bij: walnoten, oude harde kaas, draadjesvlees of andere gestoofd vlees gerechten, of een brownie. 


1999 Blandy’s Madeira Malmsey Colheita
Producenten en tafelwijnen
Na het agen blenden.
En beoordelen van de vaten:
Vintage
Colheita
10 20 30 40 years
Rainwater
Rich
Of chocola / parfum
Rechtop bewaren
Serveren temperatuur en onbeperkt bewaren
Tafelwijnen.
Malmsey colheita:
Cigars, gedroogd fruit, blauwe kaas, gestoofd vlees, sweet desserts, donkere chocolade.


n.v. Blandy’s Madeira Alvada 5 Years Old Bual Malmsey
Toekomst
Bedreigingen zijn de wereldvrede, bananen en toerisme.
Kansen nog groter. Maar ongeveer maar 4 miljoen liter. In NL maar 52000 liter
Frankrijk het grootste dan Madeira zelf en UK en DL.
Totaal maar 200000 liter witte rassen.
Research, universiteit, etc etc
Evangelie verkondiger is het belangrijkste!
Vakantie!
Thuis meer flessen open.
Laatste wijn is blend is nieuwe Bual en Malmsey met 5 jaar in canteiro en 15% nieuw oak.

Naar het overzicht

Openingstijden

Restaurant:

Maandag 12.00 - 23.00 uur
Dinsdag t/m Vrijdag 10.00 - 24.00 uur
Zaterdag 11.00 - 24.00 uur
Zondag 12.00 - 24.00 uur

Keuken:

Lunch
Dagelijks 12.00 - 16.00 uur
Diner
Dagelijks 17.00 - 21.30 uur

Route

Westpolderplein 44-46
2652 KV Berkel en Rodenrijs
Randstadrail halte Berkel Westpolder

Bel ons

010 - 31 33 953

Volg ons op:

Facebook Pasto

Terug naar boven