Menu
Lunch
Lunch
Diner
Diner
Wijnkaart
Wijnkaart
Reserveren
Reserveren

Risotto als comfort food

Geschiedenis

Volgens de legende is de Risotto alla Milanese door de Vlaming Valerius di Flandria bedacht. Valerius was een leerling glasmaker, die werkte aan de glas-in-loodramen van de Dom van Milaan in 1574. Door zijn collega's werd hij gepest dat hij saffraan aan het glas toevoegde om zo een mooie gele kleur te krijgen. Dat bracht hem op een idee: hij kleurde ook rijst met saffraan en de Risotto alla Milanese was geboren.

De algemeen geaccepteerde theorie is dat rijst in de 10e eeuw in Sicilië door de Arabieren geïntroduceerd is. Zo'n 500 jaar later werd in het noorden begonnen met het verbouwen van rijst. De cisterciënzer monniken van het Lucedioklooster in de buurt van het plaatsje Trino (Piëmont) introduceerden rond 1400 de rijstbouw in de Povlakte.

De Spanjaarden, die Lombardije in de 15e eeuw in bezit hadden, hebben hun eigen bijdrage geleverd aan de bereiding van risotto. Hun taal gaf de benaming aan de stap in het bereidingsproces waar de boter wordt toegevoegd, de mantecatura. Dit woord is afgeleid van het Spaanse mantequilla, wat boter betekent.

In de 19e eeuw werden in de Povlakte enorme rijstvelden aangelegd. Veel van deze rijstvelden werden bevloeid met water dat via daarvoor aangelegde kanalen, zoals het Cavourkanaal werd aangevoerd.

In de 20e eeuw zorgden betere productiemethoden en de mechanisatie van de landbouw voor een gestage groei van de rijstteelt. Het regime van Mussolini trachtte de Italiaanse landbouwsector te versterken teneinde Italie zelfredzaam te maken.

Vanwege de armoede die er in de 20e eeuw in Italië heerste, was er voor veel gezinnen geen geld om kaas en/of boter te kopen en at men de risotto zonder

 

Een bijzoner recept: risotto met aardbeien

 • 1 sjalot
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 350 vialone nano rijst of anders arborio
 • een scheut witte wijn
 • 300 gram aardbeien, gewassen en zonder kroontje
 • 1,5 liter groentebouillon
 • peper
 • zout
 • Parmezaanse kaas
 • een royaal klontje boter
 • balsamico azijn
 • 4 aardbeien voor de garnering

Snipper de sjalot heel fijn en fruit in de olie. Doe de rijst erbij en roerbak ongeveer een minuut totdat de korrels in het midden wit kleuren.

Blijf roeren, doe de witte wijn erbij en laat de alcohol verdampen. Voeg 2 dl groentenat en zout toe en zet het vuur matig hoog, zodat de groentebouillon pruttelt en langzaam in de rijst trekt. Blijf roeren en voeg per keer ongeveer 2 dl toe.

Snijd de helft van de aardbeien in kleine stukjes en pureer de andere helft zodat de risotto een mooie kleur krijgt. Voeg de aardbeien toe als de rijst na ongeveer tien minuten kooktijd zacht wordt. Breng de risotto op smaak met peper en zout.

Blijf roeren en voeg nu per keer ongeveer 1 dl toe en laat de rijst nog ongeveer acht minuten koken totdat de rijst al dente is.

Zet het vuur uit en roer de kaas en de boter door de risotto. Laat de risotto een minuutje rusten en schep haar dan in de diepe borden. Bekroon de risotto met een scheutje balsamico azijn en de aardbeien als granering.

Naar het overzicht

Openingstijden

Openingstijden Restaurant en terras
vanaf 1 juni 2020

Lunch:
Maandag tm zondag
12.00 tot 15.00 uur

Borreltijd:
Maandag tm zondag 
15.00 tot 17.00 uur

 Diner

Wij serveren 7 dagen in de week diner
zondag tm donderdag zijn er geen shifts
Vijdag en zaterdag hebben wij de avond verdeeld in 2 shifts:
1e shift: 17.00 tot 19.30 uur
2e shift: 19.45 tot 23.00 uur

Om teleurstellingen te voorkomen nemen wij
reserveringen uitsluitend telefonisch aan 010 313 39 53

Route

Westpolderplein 44-46
2652 KV Berkel en Rodenrijs
Randstadrail halte Berkel Westpolder

Bel ons

010 - 31 33 953

Volg ons op:

Facebook Pasto

Terug naar boven